De noodzaak van brandbeveiliging

Brandbeveiliging

Je kan het regelmatig in de krant lezen dat er branden zijn waar gewonden of zelfs doden bij vallen. Een brand is dan ook één van de ergste dingen die je als gezin kan overkomen. Grote kans dat je je huis en al je persoonlijke spullen kwijt raakt bij een brand. Dikwijls komt het voor dat slachtoffers van een brand nog alleen de kleding hebben die ze op dat moment aanhebben gehad. Daarom is het essentieel om een goede brandbeveiliging in huis te hebben. Niet alleen om branden te blussen, maar vooral ook om te voorkomen dat er grote branden kunnen ontstaan. Er zijn allerlei soorten van brandbeveiliging, van heel duur tot goedkoop. 


Een brandveilig huis

Het gemakkelijkste is om thuis zelf al enkele regels in acht te nemen wat betreft brandbeveiliging. Vooral kinderen kunnen heel gemakkelijk een gevaar vormen, vanwege hun onwetendheid, het is dus van belang dat je brandbeveiliging op de kinderen richt. Zo kan je bijvoorbeeld afdekplaatjes op je stopcontacten installeren, zodat kinderen in ieder geval daar niets in kunnen stoppen. Een thermostaatkraan installeren in de badkamer is ook handig, zodat kinderen zich niet snel aan heet water kunnen verbranden. In de keuken is het van belang, om alle schoonmaakmiddelen en brandbare middelen zo hoog mogelijk op te bergen. Zo ook met lucifers en aanstekers. Houdt dit uit de buurt van kinderen, want hiermee is het wel heel simpel om de boel in brand te zetten.


Branddetectiesystemen 

Een manier van brandbeveiliging is het installeren van een branddetectiesysteem, waarbij je gewaarschuwd wordt als er brand of rook waargenomen wordt. Voor 's nachts, wanneer iedereen slaapt en gemakkelijk door rook bedwelmd kunnen worden is dit zeer noodzakelijk. Installeer een rookmelder, die piept als hij rook detecteert, zodat je genoeg tijd hebt om de woning te verlaten en de hulpdiensten in te schakelen. Er zijn rook melders die werken op stroom of op batterijen. Ook een CO² melder is aan te raden als je een geiser of cv ketel in huis hebt, aangezien koolmonoxide uitermate gevaarlijk is en je er niets van merkt. Ook kan je een professioneel alarmsysteem in huis laten installeren. Dit is wel wat prijziger, maar waarschuwt wel automatisch de hulpdiensten. Kijk voor betrouwbare brandbeveiliging op Novisec voor Limburg en omstreken.


Brandblussystemen

Mocht er toch brand uitbreken en het is nog enigszins beheersbaar, dan zijn er enkele middelen om de brand te blussen. Het meest bekende is het brandblusapparaat. Er zijn blussers met water, poeder en schuim, afhankelijk van de soort brand. Heel verstandig is het om vooral in de keuken een blusdeken voor het grijpen te hebben. Hier is namelijk het meeste kans op de start van een kleine brand. De blusdeken zorgt ervoor dat er geen zuurstof meer bij het vuur komt en het vuur vanzelf dooft.


Delen